Про це в ефірі телеканалу новин “24” сказав директор енергетичних програм Центру світової економіки Національної академії наук України Валентин Землянський.

“Я б дуже хотів, щоб Європа нас підтримувала, але на жаль останні переговори, які відбували місяць тому, досить чітко показали, що Європа нервується і Європа швидше пристане на позицію Російської Федерації, ніж України”, - вважає він.

Європа перш за все переживає за проходження зимового періоду у себе, тобто у своїх країнах, для своїх споживачів, для своїх мешканців і громадян. І тому найменший варіант, який дозволить вирішити українсько-російську ситуацію, вони будуть до нього підходити. І знову ж таки, всі пропозиції, які були висловлені з боку пана Еттінгера ще місяць тому, Росія їх всіх практично сприйняла. Тим більше, що вони були не такі погані,
- пояснив експерт.

Землянський уточнив, що йдеться про пропозицію розрахуватися за борги за ціною 269 доларів за тисячу кубометрів газу.

“Але останні заяви пана Шлапака свідчать про те, що в нас проблеми в грошах. Нам потрібно закумулювати достатньо серйозну суму”, - зазначив експерт.

За словами Землянського Україні потрібно знайти до кінця року близько 4 млрд для розрахунку з боргами та закупівлі щонайменше 2 млрд кубічних метрів газу з Росії.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко запевнив, що цієї зими Україна буде забезпечена газом, а ціна за тисячу кубометрів російського газу до 31 березня 2015 року становитиме 385 доларів США.

Сьогодні українська сторона та представники Єврокомісії погодили спільну позицію щодо наступного раунду тристоронніх перемовин у форматі Україна-Росія-ЄС з питань постачання газу в Україну, який відбудеться завтра в Брюсселі.