Правляча партія християнських демократів, яка підвела країну до дверей Європейського Союзу, нині не у найкращому становищі. Корупційні скандали, внаслідок яких екс-прем'єр Хорватії і колишній голова партії Іво Санадер подав у відставку, зіграли не на руку політикам. Разом з тим, християнські демократи, надії залишитися при владі не втрачають.

"У Європейському Союзі, більшість урядів представлені християнськими демократами. Саме тому хорватський уряд повинен бути сформованим з представників ХДС", - каже прем’єр-міністр Хорватії Ядранка Косор.

Чи не основним завданням для партії-переможця стане завершення вступу країни до ЄС у липні 2013 року. Окрім цього, парламентарі успадкують і низку фінансових проблем країни.

"Головне сьогодні - це формування ефективного уряду в Хорватії, який не робитиме неправильних кроків, що загрожуватимуть фінансовій та економічній стабільності та зможуть спровокувати ще більші проблеми, аніж вже є у Євросоюзі", - каже політолог Іван Рімак.

Парламентарі, обрані хорватами, керуватимуть країною наступні 4 роки. Втім, жителі країни не надто вірять у позитивні зміни - багато з них переконані, що рівень безробіття та ціни і надалі зростатимуть.