Україну на саміті представлятиме Президент Віктор Янукович, а ЄС - президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, президент Ради ЄС Герман ван Ромпей та єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Раніше планувалося, що на саміті парафують угоду про асоціацію. Втім, згодом підписання відклали через, начебто, технічні проблеми.

“Вона фактично, на сьогоднішній день, провалена. На цьому саміті через невиконання вимог ЄС - щодо політичних репресій, щодо вільних зібрань - на жаль, нічого не відбудеться”, - переконаний народний депутат України Микола Катеринчук.

Підписання угоди про асоціацію навіть не зазначене у офіційній програмі саміту. Тож, швидше за все, на саміті обмежаться суто політичними заявами.

“Буде проголошена політична заява, що переговори завершені. Дай Боже, аби влада винесла з цього уроки і змінила своє ставлення до необхідності демократизації України, і тоді є шанс парафувати угоду до кінця року - це технічне питання”, - сказала народний депутат України Ірина Геращенко.

Спірним також залишається питання про членство України в Євросоюзі. Київ наполягає на закріпленні в документі перспективи членства ЄС, Європа ж наразі не готова до такого кроку.