Киянин Владислав Олійник несе квіти до пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам. Владислав не бачив тієї війни. На його долю випала інша, на рідній землі. Хлопець воює у батальйоні "Азов" і сьогодні прийшов пом'янути не лише афганців, а й своїх загиблих побратимів. Владислав пішов на фронт добровольцем. Воювати 21-річний студент не вмів. За вишкіл дякує ветеранам Афганістану.

Афганці не просто допомагають з наукою, вони самі ідуть в бій. Ветеран-афганець Ігор Курбангалієв з позивним Тигр на урочистості прийшов із госпіталю. На недугу не зважає, хоче знову на фронт. Зі своєї першої війни він повернувся понад 30 років тому. Друга, на рідній землі, каже, страшніша.

У його батальйоні служить 12 ветеранів Афганістану. Із молодими бійцями каже, — справжнє братерство.

Жінки втратили своїх рідних у Афганістані як ніхто розуміють, як болить нині родинам хлопців загиблих в АТО. Сину Марії Самсонової було всього 25.

Син Олега Дурмасенка, Олексій, "кіборг" з 93-ї бригади загинув в Донецькому аеропорту. Він був художником, на війну пішов добровольцем. На одному з останніх фото родина зустрічає солдата, що приїхав у відпустку. Батько каже, — син сердився, адже виїжджаючи з аеропорту, довелось пройти принизливий обшук у терористів. Генштаб тоді пояснив: це було для того, аби зберегти життя солдат. Наступна поїздка у зону АТО для Олексія виявилась фатальною.

До пам'ятника афганцям прийшли і новобранці. Їхня війна ще попереду. Ветерани Афганістану готові і їх навчити, але все ж не полишають надії, що вдасться виконати ухвалені цього тижня мінські домовленості. І 15 лютого стане днем завершення двох воєн.