Останні такі проводились ще 2003 року. На полігоні Чауда в Східному Криму в рамках навчань “Взаємодія-2010”, військові відпрацьовують техніку відбиття повітряного нападу.

”Йде відбиття нападу повітряного противника й тут задіяні абсолютно всі командні пункти повітряних сил”, - каже начальник Генерального штабу, головнокомандувач Збройних Сил України Григорій Педченко.

Умовним ворогом були безпілотні літаки “Рейс”. Траєкторію їхнього польоту безперервно контролюють - у небі кожну з таких цілей супроводжують ще два винищувачі, а в морі за рухом мішені стежать кораблі. П’ять з шести випущених цілей військовим вдалося знищити, одна - вийшла за межі сектору стрільб тому її вирішили приземлити на території полігону.

”Це технічне питання, тому що ракети ці готувались для того, щоб працювати на суші, робота над морем там водить деяку помилку й в результаті цього розвороту водиться, помилка, а стріляти ми можемо тільки в дозволеному секторі. Ми могли збити й ту мішень вона вийшла за безпечну зону”, - каже міністр оборони України Михайло Єжель.

Скільки коштують такі ракети військові замовчують, кажуть лише загальну цифру - 70 мільйонів гривень витратили на навчання цього року. Наступного грошей має бути більше, “оборонний” бюджет обіцяють збільшити на 5 мільярдів гривень. Нагадаємо, широкомасштабні військові навчання “Взаємодія-2010” тривають майже одночасно на 14 сухопутних та морських полігонах по всій території України. В них залучені близько 8 тисяч солдатів та понад тисячу одиниць техніки.