"Сьогодні дійсно завершений великий етап, завершена робота, яка була розпочата ще у квітні-травня цього року з ініціативи президента РФ Володимира Путіна", — сказав він під час прес-конференції після підписання зобов’язуючого протоколу про умови постачання в Україну російського газу до березня 2015 року.

"Ті домовленості, яких ми досягли, підписані відповідними документами. Це протокол між двома міністрами. Цим протоколом підписані основні, базові умови поставок газу в період з листопада до березня, базові умови реструктуризації заборгованості й поставок", — зауважив російський міністр.

За його словами, борг становить 5,3 млрд доларів і, згідно з підписаними документами, його мають погасити.

"Досягнуто домовленості, що до кінця 2014 року буде оплачена частина цього боргу в сумі 3,1 млрд доларів. Ця сума поступить на рахунки "Газпрому" двома траншами. Перший транш у найближчі дні в сумі 1 млрд 460 млн доларів США, це заборгованість за листопад-грудень 2013 року. Другий транш поступить до кінця грудня 2014 року, це заборгованість за квітень, травень і червень у сумі 1 млрд 650 млн доларів", — повідомив Новак.

За його словами, поставки газу розпочнуться після передоплати та першого траншу заборгованості.

"Досягнуто домовленості, що відповідно до існуючого контракту російська сторона з листопада до березня зробить знижку у 100 доларів. З цих цілей будуть прийняті відповідні рішення російським урядом у найближчі дні. Ціна закупки газу у листопаді-грудні 2014 року для України складе 378 доларів за тисячу кубометрів. З 2015 року буде складатися, виходячи з кон’юнктури цін, виходячи з формули, а також стодоларової знижки", — наголосив Новак.

Він додав, що у цей період не буде діяти схема: "плати або бери".

Нагадаємо, у Брюсселі підписали юридично зобов’язуючий протокол про умови постачання в Україну російського газу до березня 2015 року.

Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер після підписання тристороннього газового протоколу заявив, що транзит російського газу в Європу забезпечений, а борги України перед “Газпромом” будуть сплачені.