На площі біля драматичного театру в Маріуполі зібралось близько трьох сотень людей. Дехто у вишиванках, а у когось в руках був національний прапор.

Активіст Кирило Долімбаєв розповів, що ймовірно на 9 травня "Опоблок" готував мітинг, із лозунгами, зазначеними в листівках. Їх кілька днів поспіль люди в синіх жилетах намагалися роздавати перехожим. Зокрема там є пункти "зупинити наступ нацизму в Україні" та "відмінити всі рішення, що обмежують використання російської мови".

Читайте також: Геть до Московії: у Маріуполі сотні людей вийшли на протест

Окрім листівок, людям пропонували оформити такі ж вимоги письмово. Особисто розписатися приїхала навіть депутат Верховної Ради від "Опоблоку" Наталія Королевська.

Разом із Королевською був і депутат Маріуполської міської ради від "Опоблоку" Андрій Федай. В місті він відомий як колишній секретар міськради, який підтримував проросійськи мітинги у 2014 році.

Кілька днів тому він взяв слово на сесії міськради та звернувся від імені Опозиційної партії. У своїй промові він заявив, що не можна закривати очі на "висловлювання спікера ВР і міністра культури, які ображають за мовною ознакою чи місцем народження".

Сьогодні ж на мітингу Андрію Федаю збирали гроші на квиток до Магадану.

Читайте також: "Чемодан – вокзал – Росія" та "Горіти тобі в пеклі": як Наталію Королевську зустріли в Маріуполі

Тим часом, аби травневі свята минули без провокацій, мер Маріуполя з 1 по 10 травня заборонив проводити у місті будь-які політичні акції.