Про це заявили в МЗС, повідомляє "Європейська правда".

За даними міністерства, останнім часом фіксуються "непоодинокі випадки анулювання громадянам України дійсних шенгенських віз в аеропортах держав-членів ЄС та повернення їх в Україну через порушення шенгенського законодавства".

Видання зазначає, що найпроблемнішим є польський аеропорт Катовіце, де українцям з польською візою відмовляють у в’їзді через підозру про те, що вони летять в інші держави транзитом.

Підставою відмови зазвичай є відсутність броні отелю чи її підробка.

Також раніше непоодинокими були випадки анулювання віз українцям у німецьких аеропортах.

Водночас в МЗС не стали офіційно коментувати дані про те, в яких країнах фіксується найбільше проблем з анулюванням віз.

В міністерстві зазначають, що підставами для таких проблем українців є порушення ними одного з двох шенгенських правил – правила першого в’їзду (візу має оформлювати та країна, до якої прибуває літак) або правило найдовшого перебування (найбільше днів під час поїздки має бути проведено в тій країні, яка видала візу).

"Якщо особа не надасть доказів, що планує поїздку до країни, яка видавала візу, це може бути причиною відмови у в’їзді", - наголошують в МЗС.

"Важливо надати прикордонним службам логічне і документально підтверджене обгрунтування вашої поїздки", - заявили в зовнішньополітичному відомстві.

Як відомо, вже з 1 січня українцям розпочали видачу біометричних паспортів.