"Неадекватні дії силовиків на Майдані в ніч на 30 листопада переорієнтували Євромайдан із громадянського протесту на масові антиурядові виступи. Влила масла у вогонь і правляча більшість в парламенті. Прийняті нею 16 січня "антимайданівські закони" фактично спровокували радикальне крило Євромайдану", — переконаний Кучма, про що він розповів в інтерв'ю виданню "Інтерфакс-Україна".

Сьогодні ж, вважає екс-президент, на перший план вийшли ті сили , які роблять акцент на глибинні причини , які призвели до кризової ситуації в суспільстві. Їх усі знають.

Отже , влада не повинна робити вигляд , що Євромайдан — проблема лише опозиції . Це величезна помилка . Великою мірою Євромайдан — це діагноз настроїв у суспільстві. І з цим не можна не рахуватися, тим більше відверто ігнорувати. Я переконаний , що якби влада вчасно зреагували на вимоги учасників Євромайдану й прийняла відповідні рішення, передовсім — кадрові, то до нинішнього стану справа не дійшла б,
— так гадає друггий президент України.

На його думку, сьогодні потрібно шукати вихід уже із сформованої ситуації, зокрема, тепер уже важко не погодитися з необхідністю повної амністії активістів.

"І необхідно повернутися до Конституції 2004. Я ратую за Конституції 2004 року не тому , що вона досконала. Ні. У нас не залишається часу. Україна як держава тріщить по швах. Сідайте потім, вдосконалюйте", — додав Кучма.

Нагадаємо, фракції Верховної Ради погодили графік опрацювання пропозицій щодо внесення змін до Конституції України. Свої пропозиції вони повинні були подати до 9 лютого.

Сьогодні ж, 10 лютого, у фракцій УДАР і “Батьківщина” з’явилися розбіжності в поглядах щодо внесення змін до Конституції. Тому засідання робочої групи сьогодні не відбудеться.