Такі зміни запровадили, або боротися з відмиванням грошей.

"Відтепер іноземні інвестори мають змогу поповнювати свої інвестиційні рахунки лише шляхом здійснення безготівкових перерахувань. Запровадження таких обмежень зумовлено необхідністю унеможливлення використання в Україні фінансових схем, які давали змогу під виглядом "іноземних інвестицій" проводити операції з відмивання та легалізації коштів, отриманих незаконним способом за кордоном у готівковій формі", - йдеться у повідомленні Нацбанку.

Відтепер стало можливим проведення уповноваженими банками розрахунків з платіжними організаціями міжнародних платіжних систем через кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях.

"Це дасть змогу мінімізувати валютні ризики в діяльності банків та сприятиме зменшенню використання іноземної валюти як засобу платежу на території України", - йдеться у постанові.

У постанові наголошено, що нововведення ніяк не ускладнюють діяльність добросовісних інвесторів.

До слова, обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну цього року може сягнути 4,5 або навіть 5 млрд доларів, як прогнозують у Міжнародному Фонді Блейзера. Тоді як раніше їхній обсяг прогнозували на рівні 4 млрд.