Офіційний курс долару — 28 з копійками, євро майже 32. Проте за таку ціну валюти не знайдеш. У обмінниках за "зелений" просять до 35, за євро — подекуди аж 39. Проте і тут вона рідкість. Продають те, що купили.

Охочих купувати по такій ціні не багато. Здебільшого для кредиту. Обмеження Нацбанку — продавати валюти не більше ніж на 3 тис грн в день в одні руки, змушує тиждень обходити обмінники. Або просити у інших паспорт.

Ліміт на купівлю валюти населенням не спрацював. Натомість активізувався "чорний" ринок. 19 лютого на парламентських слуханнях Гонтарєва констатувала — курс важко регулювати, бо війна.

Проте замість вільного плавання гривня почала тонути. Тоді НБУ вирішив запровадити чергову порцію обмежень, цього разу для імпортерів. Від сьогодні регулятор заборонив видачу гривневих кредитів юридичним особам на купівлю валюти. Та аби не допустити фіктивних операцій вводить контроль над імпортними контрактами у понад 50 тисяч доларів. А крупні переведення грошей за кордон мають підтверджувати закордонні банки не нижче інвестиційного класу.

Це потрібно було зробити ще рік тому, — каже екс-заступник глави Нацбанку Олександр Савченко. Бо валюти за межі України втекло більше, ніж залишилось. Що ж до війни, то в девальвації її частка максимум 15%. Гривню добили місцеві "путіни".

А от кредит від МВФ гривню може не лише стабілізувати, але і зміцнити. Звичайно, якщо гроші підуть на валютний ринок, а не лише на роздачу зовнішніх боргів.

Проте президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко каже: на міжнародні кредити варто сподіватись в останню чергу. Рецепт оздоровлення гривні — зміна кадрів. Війна менше винна у девальвації, ніж Кабмін і Нацбанк.

Активізацію "чорного" ринку прогнозує і Ігор Бураковський. З адміністративними заходами Нацбанк запізнився.

В той час як експерти критикують Гонтарєву, а депутати збирають підписи за її відставку, та заявляє, що НБУ
знає як зміцнити гривню, проте це секрет. Аби народ не придумав схеми, як обійти обмеження і не зіпсував задумане. Тим часом на кінець дня на "чорному" ринку за євро уже просять 43, за долар — 38.