Нині Україна проходить чи не найважче за часи своєї незалежності випробування – випробування на єдність та територіальну цілісність. Усвідомлюючи величезне значення Конституції та її вплив на суспільний розвиток, я запропонував Верховній Раді України зміни до Основного Закону, – йдеться у зверненні Порошенка.

За словами глави держави, після прийняття цих змін докорінно зміняться принципи організації місцевої влади, яка не знала реформування від початку 90-х років.

Повноваження та функції державних адміністрацій, які будуть ліквідовані, перейдуть до виконавчих комітетів районних та обласних рад. Відбудеться бюджетна децентралізація, значна частина зібраних податків залишатиметься на місцях. Завдяки змінам до Конституції вперше більше прав отримає не Президент чи парламент, а носій влади – народ та органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські, районні та обласні ради, – запевнив Порошенко.

Дивіться також: Президент та чиновники взяли участь у церемонії відзначення Дня Конституції

Крім того, за словами президента, закладена в Конституції децентралізація передбачає розширення повноважень місцевих громад, зокрема й у питаннях історичної пам’яті, культурних традицій та мовної політики.

Але єдиною державною мовою України була, є і буде українська мова, – наголошує Порошенко.

Він підсумував, що оновлена Конституція України зміцнить підвалини єдності суспільства та закладе основу для формування сучасної політичної нації.

До слова, глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що проект змін до Конституції України президента Петра Порошенко не збігається з принципами, схваленими в Женевському договорі від 17 квітня.