"Асамблея вважає, що зростання ксенофобії загрожує демократичним принципам та поваги людської гідності", — йдеться в резолюції, прийнятою Асамблеєю в середу після обговорення доповіді на тему "Образ мігрантів та біженців в ході виборчих кампаній".

У резолюції наголошується, що "зараз у зв'язку зі старінням населення Європи цей континент розривається між необхідністю приймати іммігрантів і побоюванням, що ці іммігранти поступово зруйнують культурні традиції та звичаї в європейських суспільствах".

Хоча держави — члени РЄ вже мають у своєму розпорядженні засоби правового захисту для протидії ксенофобії та расистських висловлювань, асамблея вважає, що необхідна реальна стратегія боротьби з ксенофобією, особливо в період передвиборчих кампаній.

У прийнятому документі зазначається, що "деякі кандидати і політичні партії мають звичай в ході виборчих кампаній представляти мігрантів та біженців в якості загрози і тягаря для суспільства, що призводить до посилення негативної реакції на імміграцію та іммігрантів".

Наголошується, що всі ці тенденції "ведуть до зростання ксенофобських популістських партій, які все більше підживлюють тенденцію до радикалізації влади та антиміграційній політиці".

Автори доповіді вважають, що значну роль у поширенні таких негативних настроїв відіграє інтернет та соціальні мережі. Асамблея також звертає увагу "на необ'єктивний характер деяких опитувань громадської думки, результати і складні питання яких не завжди відображають ситуацію в усій її повноті".

У резолюції містяться пропозиції до країн — членів РЄ "забезпечити мігрантам можливість повною мірою інтегруватися в суспільство шляхом надання їм допомоги, серед іншого у вивченні місцевої мови і розумінні звичаїв і законів приймаючої країни".