"До психічно хворих людей застосовуються засоби примусової ізоляції та фізичного обмеження, порядок застосування яких не регламентовано жодним нормативно-правовим актом. Відсутність нормативного регламентування створює підстави для порушення прав і свобод людини, що можна кваліфікувати як катування та інші жорстокі, нелюдські або такі, що принижують гідність, види поводження і покарання", - з заяви Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

"Якщо є туалет, то усамітнитися в туалеті пацієнтові неможливо. У 82-х лікарнях право на особистий простір в туалетах у всіх пацієнтів відсутній. Та ж сама проблема і з ванними кімнатами", - розповів представник Всеукраїнської ГО користувачів психіатричної допомоги Руслан Імереллі.

На консультативно-диспансерному обліку перебуває мільйон 100 тисяч осіб. З них майже 100 тисяч перебуває під постійним наглядом у спеціалізованих закладах

Фінансуються такі лікарні та інтернати, їх в Україні налічується понад 300 – Міністерством соціальної політики та Міністерством охорони здоров`я. Окремі підвідомчі заклади такого спрямування підпорядковуються Міноборони та МВС.

Є такі кричущі недоліки, як відсутність цілодобового доступу до питної води

"У психіатричній лікарні на харчування однієї дорослої особи припадає 5-9 гривень на день. Це якщо ми кажемо про психіатричну лікарню. У психо-неврологічному інтернаті 19-25", - сказав представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Юрій Бєлоусов.

"Є такі кричущі недоліки, як відсутність цілодобового доступу до питної води, решітки й ізоляції кімнат для тих підопічних, які в збудженому стані, від інших в таких кімнатах, які не придатні для перебування людини. Не в усіх лікарнях забезпечена білизна", – повідомила представник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Олена Темченко.

У Громадянській комісії з прав людини свідчать, що окрім неналежних умов утримання до хворих застосовують присипляючі медпрепарати, аби вони створювали менше клопотів медперсоналу. Дозування спеціальних препаратів ніхто не контролює.

Туди здають людей, щоб, в основному, позбутися від них

"Там людей знищують насправді. Туди здають людей, щоб, в основному, позбутися від них. І тим більше ось ці таблетки які. Більшість цих таблеток знищують людей. Я по собі просто знаю. Вони реально знищують повністю все здоров'я. Люди на мертвих стають схожими. Так. Насправді", – згадує колишня пацієнтка психіатричної лікарні Юлія.

Чимало пацієнтів українських психіатричних лікарень та інтернатів щодня стикаються з примусом та насильством. Агресорами виступають як персонал, так і сусіди з числа хворих.

Закон "Про психіатричну допомогу" передбачає, що Міністерство охорони здоров’я має затвердити правила фізичного обмеження та ізоляції психічнохворих, це досі не зроблено. Існує лише інструкція, яка має характер рекомендацій.

В нас є спеціальні ліжка, які надають можливість фізично утримувати людину

" В нас є спеціальні ліжка, які надають можливість фізично утримувати людину. Лікар може призначити. Може призначити для того, щоб зробити ін’єкцію, для того, щоб утримати деякий час людину в кімнаті, або у ліжку. Кожні 15 хвилин лікар має вирішувати питання: далі потрібно, чи не потрібно. Ну і взагалі це дуже короткий термін", - запевняє головний позаштатний психіатр Міністерства охорони здоров'я Ірина Пінчук.

Тим часом колишні пацієнти і правозахисники свідчать, що владою над хворими зловживають. Прив'язаними їх залишають протягом багатьох годин і далеко не завжди це документується.

Скаржитись на своїх мучителів пацієнти з розладами психіки не можуть. Їхні свідчення українські суди не приймають. Це робить владу медперсонала над пацієнтами цілковитою і необмеженою.

Психічнохворі люди – вони позбавлені права на скаргу

"Ці особи, які позбавлені дієздатності, вони позбавлені права на скаргу. Розумієте? В принципі ці особи. Вони ніхто і звуть їх ніяк. Тому інформація про побиття. Її досить важко отримати. Взагалі з'ясувати, що там відбувалося. Бо свідки. Хто буде свідками в цій установі? Інші недієздатні люди?" - розповів представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Юрій Бєлоусов.

Людина стає власністю того психіатричного закладу, в який вона потрапляє

"Як тільки людина переступає двері психіатрії, вона стає повністю власністю того психіатричного закладу, в який вона потрапляє. На жаль, у нашій країні психіатрія, вона абсолютно закрита. І за дверима психіатричних установ людина стає безправною. Тобто змінити лікаря такий пацієнт не може. Відмінити лікування не може. Вийти з цієї установи людина не може. Тобто абсолютно людина позбавляється всіх прав. Вона стає власністю психіатра", - розповіла представник Громадянської комісії з прав людини Анастасія Віленська.