Про це сказав відомий російський політолог Станіслав Бєлковський.

"Вперше за 15 років свого правління Путін зіткнувся з дійсно великою проблемою — майже відкритим конфліктом між двома опорами його влади: федеральними силовиками і Рамзаном Кадировим", — зазначив він.

За його словами, хазяїн Кремля не може пожертвувати спецслужбами, оскільки вони гарантують його безпеку.

"Пожертвувати федеральними силовиками він не може, оскільки вони гарантують його фізичну безпеку. Але оскільки на Путіні зійшовся клином білий світ і він оголосив себе рівним Росії, і, судячи з усього у власній свідомості рівним Росії і став, то безпека Путіна і безпека Росії злились у єдине ціле. Якщо щось станеться з Путіним, припинить своє існування і Росія в її нинішньому вигляді. Так, зрештою, це бачить сам президент, так це бачать його щирі прихильники і соратники, яких досить немало", — вважає експерт.

Кадиров на сьогодні, каже Бєлковський, є гарантом стабільності на Північному Кавказі.

"Але з іншої сторони є Рамзан Кадиров, який гарантує стабільність на Північному Кавказі і є символом умиротворення Чечні, яку до анексії Криму Путін вважав своїм головним досягненням на президентському посту", — зазначив політолог.

Цей конфлікт неможливо вирішити. Наскільки мені відомо, ФСБ Росії майже напряму звинувачує Рамзана Кадирова у причетності до вбивства Бориса Нємцова і вимагає Кадирова здати. <...> Путін здати Рамзана Кадирова не може, але, разом з тим, не може принизити федеральних силовиків, тому що повна відмова від доведення до логічного кінця розслідування вбивства Бориса Нємцова означала би приниження всієї федеральної силової системи,
— каже Бєлковський.

Путін, за словами політолога, у цій ситуації просто "впав у сплячку", вирішивши перечекати момент.

"Виходу з цього протиріччя практично немає. <...> Тому в цій ситуації Путін діє згідно зі знаменитим правилом: "Якщо не знаєш, що робити — лягай спати". От, грубо кажучи, Володимир Володимирович впав у сплячку, він заліг на дно. Він хоче, щоб ситуація "розрулилась" найближчими днями сама собою", — резюмував експерт.


Відео - "Открытая Россия"

Нагадаємо, Путін, Назарбаєв і Лукашенко не провели цього тижня зустріч у Казахстані, зустріч перенесли з невідомих причин.

Востаннє Путін з’являвся перед журналістами 5 березня. Тож поширюються чутки про його хворобу або й навіть смерть. У мережі створили ресурс, який вираховує, скільки часу президент Росії Володимир Путін не з'являвся на публіці.

За даними прес-служби Путіна, після кількаденного мовчання він начебто провів телефонну розмову з Президентом Вірменії Сержем Саргсяном.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков запевнив, що Володимир Путін здоровий, а в змінах у його графіку нічого екстраординарного немає.