Відомо, що документ був ухвалений у першому читанні ще у квітні, але поправки були покликані запобігти усиновленню російських дітей в одностатеві сім'ї в тих країнах, де це дозволено законом.

Така ініціатива з'явилася тоді, як у Франції ухвалили закон про легалізацію одностатевих шлюбів і дозвіл усиновляти дітей. Тоді Президент Володимир Путін виступив за припинення усиновлення російських дітей в країни, де легалізовані такі шлюби.

Тоді автори документу відмовилися від пропозицій про денонсацію російсько-французької угоди про усиновлення, натомість внесли пропозицію обумовити в проекті умови, які зроблять неможливим усиновлення російських сиріт одностатевими парами з інших країн.

Відтак, тепер усиновити російську дитину і стати опікунами не зможуть як одностатеві пари, так і самотні громадяни країн, де легалізовані одностатеві шлюби.

Як відомо, після підписання французьким Президентом Франсуа Олландом 18 травня закону про одностатеві шлюби, який також дає змогу усиновлювати дітей таким парам, у країні розпочалися масові акції протесту.

Зокрема, 26 травня у французькій столиці після акції проти одностатевих шлюбів, правоохоронці затримали більше 300 людей: акція переросла у зіткнення між агресивно налаштованими демонстрантами і поліцією.