Станіслав Степанович потрапив у концтабір в 1943 році. Тоді ще 16-річного парубка направили на будівництво високовольтної підстанції в німецькому Коблінсі. Каже, за роботу отримував тарілку баланди та 250 грамів хліба на день. А от Людмила Миколаївна й цього не мала: продуктових карток для 13-річних фашисти не передбачали.

“У бараку нас було 26 чоловік, харчування давали тільки на 25. Ось нам давали ввечері 200 грам хліба і по 3 таблетки сахарину. Значить вони ділили цей хліб, але вже не по 200 грам, а по 180, і кожен день мені хтось давав одну таблетку сахарину”, - згадує в’язень концтабору Людмила Тарасенко-Залевська.

“250 грам хліба. А мені 16 років. А я мусив копати ці траншеї, розривати ці камені, землю, ну самі розумієте, що таке в 16 років. Підйом в 6 годин - і на роботу”, - розповідає в’язень концтабору Станіслав Кригін.

Наразі в столиці проживає близько 12 тисяч колишніх полонених. Сьогодні Віктор Янукович, перебуваючи з візитом у Львові, пообіцяв належне забезпечення щоденних потреб та духовних інтересів громадян, що пройшли через нацистські "табори смерті".