Втім, традиційно, разом з різким зростанням попиту - ціна на ароматні подарунки також суттєво зростає. Найчастіше квіти стають дорожчими лише на кілька гривень, втім, часом "накрутка" може становити до 150%.

“Ціни підвищуються не від нас а від постачальників. Припустимо троянда з Еквадору вартує 25 гривень. Це в звичайний день – 23-25. Зараз на свята вона буде 30-35”, - каже Інна.

Та підвищують ціни не всі. Деякі продавці, розкриваючи професійні секрети маркетингу кажуть - підходять до кожного клієнта індивідуально. Одним щасливцям роблять невеликі знижки, іншим - кілька квіточок до букету просто дарують. Впевнені - таким чином приваблять ще більше клієнтів.

Кияни все ж відмічають подорожчання квітів, але все одно купують. А більшість взагалі не звертає уваги на ціну.

“Ну звичайно, це завжди перед 8 березня, 1 вересня - всі свята, які робляться, зв’язані з квітами - це завжди ідуть дорожчання”, - каже Микола.

Разом з традиційними квітами з’явилися у продажу і занесені у Червону книгу первоцвіти. Екологи розказують, що везуть їх, здебільшого, ділки з Криму. Проте останнім часом рідкісних квітів у столиці поменшало. Втім, у святкові дні не допомагає навіть міліція. Під час рейду лише у столиці квітів, конфіскували - загальною вартістю близько тисячі гривень.

“Вилучено 3200 підсніжників, це підсніжник занесений в Червону книгу. Тут приблизно 70 квітів, а в таких букетах – 30. Ось цілий мішок конфіскату”, - каже директор київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

За підрахунками експертів, саме на святкові березневі дні приходиться понад 40% річних продажів квітів. Самі квіткарі зізнаються, останнім часом квіти чомусь більше купують жінки, а не чоловіки.