Унікальну розробку продемонструвала японсько-французька компанія LM3LABS. Система під назвою Airstrike дозволяє користувачу маніпулювати віртуальними об'єктами простими рухами руки.

Жести відстежує стереоскопічна камера, відтак ніяких сенсорних екранів не потрібно. Опрацювавши отримані дані, комп'ютер рухає проектованим зображенням відповідно до позиції руки. До слова, наразі система Airstrike може розпізнати до 20 рухів користувача.

"Камера системи працює, як людське око. Тобто вона стежить за рухами, а інформацію передає до комп'ютера, наче до мозку. Таким чином можна управляти зображенням лише за допомогою жестів. На мою думку, ця технологія має хороші перспективи, зокрема у музеях та галереях мистецтв", - каже виконавчий директор LM3LABS Corp. Юміко Місакі.

Ось ці віртуальні японські шахи працюють за схожим принципом. Рухи гравців знову ж таки відстежує камера, яка встановлена над дошкою. Потім проектор відтворює рух фігурок відповідно до жестів гравців. Окрім цього, щоб на хвильку відволікти користувачів від напруженого двобою, дошкою періодично пропливають різноманітні рибки.

Здалеку ці чоловіки теж схожі на зосереджених гравців, але вони грають не у шахи, а пишуть музику. MU3-Table дозволяє створювати звуки чи гратись в інші ігри кільком користувачам одночасно. Система вміє визначати кількість людей та хто з них торкається стола.

"Крісло, на якому я сиджу, обладнане спеціальним сенсором. Як тільки користувач торкається стола, через його руку перебігає струм і утворюється замкнене коло: крісло-гравець-стіл. Відтак, система може визначити хто конкретно торкнувся стола", - каже розробник MU3-Table Масаічі Фуруїчі.

Розробники системи вважають, що така технологія буде корисна у бізнесі, коли кілька людей зможуть разом проводити презентацію.

Окрім цього, на експозиції представили багато новітньої комп'ютерної техніки, чимало цифрових фото- та відеокамер і кілька 3D-телевізорів. Загалом в експозиції взяли участь близько сотні компаній з усього світу.