Герман Ван Ромпей розповів, що зараз з американськими партнерами об'єднана Європа вирішує два основні завдання: зменшити залежність від російського газу і укласти трансатлантичний договір про вільну торгівлю та інвестиції.

Останнє десятиліття ми багато інвестували в хороші відносини з Росією (підтримавши її вступ до СОТ; запропонувавши Партнерство для модернізації). Ми були готові укласти з нею нову угоду. На жаль, у Росії виявилися інші цілі, вона намагається відновити минулий світ. Але минуле ніколи не повертається, – говорить голова Європейської ради.

Він наголошує, що криза навколо України "викликає серйозну заклопотаність, загрожує миру і безпеці на європейському континенті".

За словами Германа Ван Ромпея, підписання політичної частини Угоди про асоціацію між ЄС і Україною було знаком визнання "прагнення українського народу жити в країні, керованій цінностями, демократією, верховенством права".

На думку голови Європейської ради, саме відмова колишнього українського керівництва підписати Угоду в листопаді минулого року стала причиною масових протестів і переросла в Євромайдан.

Це було справді демократичне повстання народу. Стався політичний і культурний зсув. Конфлікт двох політичних культур, – наголошує Герман Ван Ромпей.

Він попереджає, що Угода про асоціацію з ЄС не дається Україні безкоштовно, тому що країна, що її підписала, повинна виконати жорсткі критерії та поставлені цілі.

Читайте також: Переговори у форматі США-Росія-Україна-ЄС відбудуться наступного тижня, — Кетрін Ештон

Щодо Росії, Ромпей нагадав про санкції ЄС трьох рівнів, два з яких вже застосовані. Санкції третього рівня, за його словами, передбачають широкомасштабні економічні заходи. Вони готуються на випадок подальшої дестабілізації ситуації в Україні з боку Росії.

"Це питання готовності. Як показують свіжі події, в Україні все ще неспокійно, і жодна зі сторін не повинна скористатися цим", – підсумував Герман Ван Ромпей.

До речі, за словами голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, Україна не готова до того, щоб вступити до ЄС у найближчому майбутньому.