Як повідомляє Польське радіо, Кетрін Ештон закликала білоруську владу припинити переслідування активістів опозиції та незалежні ЗМІ. Вона закликала Мінськ припинити переслідування і дозволити громадянам реалізовувати право на громадську і журналістську діяльність.

У свою чергу Туск заявив, що за справою Пачобута стежать польські дипломатичні служби, і висловив жаль, що Польща вкотре повинна тиснути на режим у зв'язку з затриманням опозиціонерів. Він додав, що на останній зустрічі Вишеградської четвірки звернувся за підтримкою до колег з Чехії, Словаччини та Угорщини і отримав "повну солідарність". А нещодавно він обговорив цю ситуацію з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Водночас, прес-секретар білоруського посольства у Варшаві Олексій Зелянко заявив, що спроби тиску на білоруську систему юстиції безперспективні.

Нагадаємо, 21 червня у Білорусі заарештували активіста Союзу поляків Білорусі та журналіста польської "Газети Виборчої" Анджея Пачобута. Проти журналіста порушили кримінальну справу за статтею "наклеп на президента". Підставами для звинувачення стали статті Пачобута на опозиційних сайтах.