Міністр, зокрема, повідомив: сподівається, що публічність справи української льотчиці Надії Савченко допоможе уникнути протиправних дій проти її життя і здоров’я.

"Я надіюсь, що та публічність цієї справи та тиск міжнародної спільноти все-таки не допустить вчинення якихось протиправних дій проти Надії, її життя і здоров’я", - зазначив Петренко.

При цьому він наголосив, що деякі експерти застерігають – участь Савченко у виборах може зашкодити процесу розгляду справи в Європейському суді.

Політичний момент для Європейського суду не є позитивним, тому що справа розглядається виключно на підставі конвенції. І той формат, що Надія може бути обраною народним депутатом, не дозволяє вимагати її звільнення з Росії, адже депутатська недоторканість розповсюджується тільки на території України, - наголосив Петренко.

Міністр юстиції також розповів про бюрократичну тяганину, яка гальмує ефективне фінансування та належне забезпечення амуніцією і зброєю українських бійців.

Він наголосив, що половину коштів, які було виділено з бюджету на підтримку армії, досі не використано. А інколи трапляються зовсім курйозні випадки.

В державному резерві є велика кількість тушонки зі свинини. Але ЗСУ і Міноборони не передали це м'ясо українським бійцям, посилаючись на свої внутрішні накази: начебто бійці повинні споживали лише яловичину, - розповів міністр.

Петренко також торкнувся теми вимушених переселенців і розповів про ініціативи уряду, щоб допомогти цим людям.

Проблема, з якими стикаються вимушені переселенці, це нова. Вона існує в країнах, з подібними проблемами. Тому зараз головне завдання, змусити переселенців ставати повноцінними членами суспільства навіть в інших регіонах: вони мають шукати роботу, і самостійно вже оплачувати проживання, - наголосив міністр.

Він додав, що уряд прийняв постанову, згідно якої тимчасові переселенці отримують грошову компенсацію для оплати житла.

Але ці люди не можуть користуватись цими виплатами як премією вічно, вони мають йти на роботу і ставати повноцінними членами суспільства- наголосив Петренко.