"Наше завдання - розглянути два варіанти розвитку подій, у тому числі і той варіант, коли Росія обмежує і закриває поставки газу на територію України", - сказав він відкриваючи засідання Кабміну.

За словми прем'єра, Україна не приймає ціну на російський газ у 485 доларів за тисячу кубометрів і готова купувати блакитне паливо у Газпрому за 268 доларів. Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк під час засідання уряду.

Наразі в кабміні чекають відповіді з Газпрому. Якщо ж російський монополіст не піде на зустріч, Україна звернеться до Стокгольмського арбітражу.

Яценюк зазначив, що в разі реалізації проектів з реверсним поставкам газу в Україну з Європи через Словаччину, Польщу, Угорщину, Україна щорічно зможе отримувати до 20 млрд кубометрів газу, які будуть на 100-150 доларів дешевші за російський.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан повідомив журналістам: "Дуже великий ризик (припинення поставок російського газу в Україну), оскільки російська сторона завжди використовувала ситуацію для того, щоб припинити поставки газу і до України і до Європи. Це було незаконно в 2009 році, і це було незаконно з боку Росії в 2005 році. Тому росіяни цілком можуть це зробити".

Нагадаємо, Україна готова провести виплати зі заборгованості за природний газ перед РФ. Про це журналістам повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.