Фонд "Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та довкілля" цьогоріч планує виділити Україні близько 40 млн євро грантових коштів на реалізацію проектів з підвищення енергоефективності. Про це на прес-конференції в Києві повідомив менеджер фонду Андерс Лунд.

За його словами, грантові кошти, що виділяються фондом на реалізацію тих чи інших проектів з енергоефективності, як правило, є стартовими інвестиціями, які дозволяють залучити в проект кошти міжнародних фінансових організацій.

Економія електроенергії за затвердженими проектами у нас повинна скласти близько 306 мегават-годин за рік, і цієї електроенергії достатньо для міста з населенням 565 тис. осіб, - сказав Лунд.

Менеджер фонду зазначив, що проекти також дозволять істотно скоротити й викиди в атмосферу вуглекислого газу. Він також нагадав, що енергоємність української економіки в кілька разів вища, ніж у країнах ЄС, тому залучення інвестицій, спрямованих на підвищення енергоефективності в Україні, має стати одним з пріоритетних завдань українського уряду. За словами Лунда, для самих інвесторів сектор житлово-комунального господарства України є досить перспективним, так як термін окупності інвестицій у цій сфері становить 3-4 роки.