У новому щорічному рейтингу країн щодо рівня економічної свободи – Індексі економічної свободи 2015 року Україна посідає 162 місце зі 178 країн. Торік країні віддали 155 місце. Дослідники відзначають, що Україна погіршила свої позиції за вісьмома з 10 показників, найгірша ситуація з гарантіями прав власності, інвестиціями, управліннями державними витратами. Україна перебуває на останньому місці із 43 країн Європи. Крім України, до списку країн з "репресивною економікою" входять ще 25 країн. Поруч з Україною в рейтингу – Бірма і Болівія.

До групи "вільних економік" цього разу увійшли п’ять країн: Гонконг, Сінгапур, Австралія, Нова Зеландія і Швейцарія. Найбільше держав перебуває в середині індексу. На 143 місці, в переліку "переважно невільних" країн перебуває Росія.

До слова, рівень свободи економік країн світу (цього разу їх в рейтингу 178, ще вісім – залишаються без оцінки) розраховують за середнім арифметичним із 10 показників, серед яких свобода бізнесу, торгівлі, фінансового сектору, інвестицій, праці, монетарна і фіскальна свобода, гарантії прав власності, розміри бюрократичного апарату і ступінь захисту від корупції. Всі країни світу в цьому індексі розділені на 5 умовних груп – "вільні", "переважно вільні", "помірно вільні", "переважно невільні", "невільні".

До слова, Україна посіла 127 місце у рейтингу свободи слова.