Про це в ефірі Телеканалу новин "24" повідомив нардеп Борислав Береза, який разом делегацією українських парламентарів перебуває у Брюсселі у штаб-квартирі НАТО.

За його словами, НАТО визнає, що Росія є агресором і збирає аргументи для того, щоб про це публічно заявити. Крім того, в Альянсі визнали, що деякі країни-члени НАТО, які виступали гарантами Будапештського меморандуму (Великобританія, Франція, США) не виконали взятих на себе зобов’язань і зрадили Україну. Однак летальної зброї Альянс поки не готовий нам постачати.

"Представники НАТО заявили, що це буде рішення кожної країни, яка сама прийме рішення дати нам зброю", — зазначив депутат.

Читайте також: Висновки НАТО стосовно участі російських військових в конфлікті на Донбасі

Він наголосив, що зараз є декілька проектів, які реалізуються, але не можуть бути втілені повністю через те, що гальмуються українською стороною.

Ми зіткнулися із проблемою, про яку навіть не думали. Наприклад, нам розповіли про те, що коли делегація НАТО приїхала в Україну, зустріч із ними Полторак скасував, він не знайшов на них часу,
— повідомив Береза.

Крім того, українські міністерства гальмують спільний з НАТО проект С4 щодо просування комп’ютерних технологій та навчання нашого персоналу.

Також Альянс готовий передавати нам нелетальну зброю – радіолокаційні установки та інші види озброєння. Але в представників НАТО є запитання до України: "Чи не залишать наші війська цього озброєння на території противника у випадку відступу?".

Береза зазначив, що НАТО не збирається скасовувати санкції і навіть посилить їх.

Нагадаємо, Джо Байден повідомив Порошенку про додаткову військову допомогу США Україні, яка включатиме дрони, протиракетні радари та броньовані автомобілі.