Таким чином Київ хоче вплинути на Росію у питанні ціни на газ, - говорять експерти. Втім, схожі спроби, на думку фахівців, - безперспективні.

“Заяви, що ми там будемо купляти газ в Європі, чи ще щось, - викликають щонайменше подив, а в Кремлі - виключно сміх. Україні важливо, разом з Європейським союзом, вести переговори з Росією про умови поставок, транзиту і так далі. Щодо останнім часом неодноразово високі посадові Євросоюзу натякають, що вони хотіли разом з Україною вести переговори”, -каже експерт з питань економіки Вадим Трюхан.

“Газпром” увійшов в структури, якими володіють газотранспортні системи в тих країнах, і в багатьох викупив або контрольні пакети, або має серйозні блокуючі пакети-напряму, або через певні структури. Україна - вона може купити, але назад вернути вона не зможе, бо “Газпром” через свої можливості входження в ці структури, які володіють газотранспортними системами в Європі - починаючи з Угорщини, закінчуючи Німеччиною частково - цього не допустить”, - каже політичний експерт Віталій Бала.

Раніше повідомлялось - в Європі Україна хоче купити від 2 до 3,5 кубометрів газу і таким чином перестрахуватися у разі, у разі, якщо Росія таки не піде на поступки у газових переговорах.

Зазначимо, зараз Москва продає Україні паливо за 416 доларів за тисячу кубометрів газу.