ЄС має причини не поспішати відкривати двері Україні.

“Наші занепокоєння пов'язані з заполітизованістю судової системи в Україні, показовою є справа Тимошенко. При наших домовленостях обов'язковим є дотримання міжнародних стандартів права. Також йдеться про свободу ЗМІ та про свободу зібрань”, - каже голова Європейської Ради Герман ван Ромпей.

“Угоду про асоціацію можна швидко парафувати. А от її імплементації та ратифікації залежатиме від демократичних процесів та реформ в Україні”, - каже голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

Українська влада заспокоює, мовляв, невдовзі узгодять всі технічні нюанси угоди.

“Вона може бути парафована і в грудні, і в січні, і в лютому. Все залежить від того, як спрацюють бюрократичні механзми”, - каже глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін.

“Ми всі багато говоримо про переговірний процес, про його успіхи, або не успіхи, а думати треба насамперед проте яким чином угода стане реально працювати”, - каже заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін.

Не те що працювати, самої угоди не буде, - заявляють опоненти.

“На превеликий жаль цього року ми закопали свій імідж дуже глибоко, це нам буде коштувати надзвичайно великих грошей, того що ми могли отримати в тому числі через угоду про асоціацію”, - каже екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко.

Україна закопала свій імідж дуже глибоко

“М’яч на стороні української влади - або вони дійсно почнуть готувати фундамент, який потрібен для євроінтеграції, або вони перетворять всі ці досягнення на черговий варіант спілкування з пресою і розповіді, які не матимуть під собою ніяких підстав”, - каже екс-віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов.

Серед експертів та дипломатів також мало оптимістів щодо євроінтеграційного майбутнього України.

“Це результат якоїсь ірраціональної політики президента Януковича, який через свої комплекси перед Тимошенко завдав нищівного удару по всім сподіванням українців”, - каже директор Інститут трансформації суспільства Олег Соскін.

“До виборів в Україні ситуація буде заморожена. Якщо вони відбудуться при схваленні міжнародних спостерігачів, то є шанс, що до угоди про асоціацію можна повернутися”, - каже депутат Європарламенту Марек Сівець.

Президент на такі перестороги не зважає, натомість сам висуває претензії до ЄС.

“Порушуються інтереси України, наприклад, коли приймали рішення щодо будівництва Південного потоку або будівництва газових сховищ у Сербії. Українська ГТС девальвує в своїй значимості, економічній і політичній”, - каже Президент України Віктор Янукович.

“Дива не сталося. Євроінтеграція для України залишилася на рівні політичних заяв. Закінчивши із західними політиками Віктор Янукович вирушив на Схід”, - каже журналіст Вікторія Лісецька.

Одразу після зустрічі з європейськими політиками Віктор Янукович разом з урядовою делегацією вирушив до Москви - на ще один, неформальний саміт країн СНД. Паралельно, прем’єри обох країн серед ночі говорили про наболіле - про газ. Втім, безрезультатно. Ще на кілька днів у Білокам’яній затрималися міністри енергетики та юстиції - Бойко з Лавриновичем, в надії таки вирішити питання.

“Риторика Путіна буде дуже жорсткою, для того аби отримати від нього якісь знижки потрібно йти на ритуальні поступки там менше логіки. В Європі нікому не потрібна ота вся візантійщина, ці вихиляси, поклони-реверанси. А Росія це все сприймає, там інший рівень дипломатії, нажаль чи на щастя там інша школа дипломатії і традицій”, - каже політтехнолог Тарас Березовець.

“Я про такі відмінності не знаю. Потрібно домовлятися, то домовляємося день, два, три тиждень. Скільки потрібно, стільки й домовляємося”, - каже радник посла Росії в Україні Олексій Урін.

Скільки саме потрібно не знають і самі переговорники. Цього тижня міністр Бойко знову повернувся з Москви ні з чим. Так само, як і Президент з прем’єром. Тим часом, росіяни "новорічних подарунків" не обіцяють і в Україні це схоже зрозуміли і рахують по максимуму. Уряд заклав у проект бюджету найбільшу можливу ціну на газ - 416 дол. за тисячу кубометрів, але продовжує сподіватися на 250 дол.