Про це повідомляє УНІАН.

Згідно з повідомленням, про бажання імпортувати вугілля із Росії заявили дві найбільші енергогенеруючі компанії України, які споживають більше 80% даного виду палива.

Зокрема, держкомпанія "Центренерго", виконуючи розпорядження уряду щодо диверсифікації джерел постачання енергетичного вугілля, уклала договори до кінця 2014 року на постачання енергетичного вугілля з Росії марки "А" і "П" в обсязі 509 тис тонн по $80 за тонну.

Також найбільша приватна енергогенеруюча компанія ДТЕК, підконтрольна донецькому бізнесмену Рінату Ахметову, повідомила, що у 2014 році імпортує з РФ 2,6 млн тонн вугілля.

"У цьому році близько 1,3 млн тонн ми вже привезли. До кінця року приблизно такий самий обсяг мусимо привезти. У нас немає іншого виходу", - сказавгенеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

Крім Росії, постачальником дефіцитної марки вугілля є Південно-Африканська Республіка.

Усе африканське вугілля закуповує держкомпанія "Центренерго".

За її даними, з урахуванням витрат на навантаження-розвантаження судна, транспортування та інших витрат, вартість вугілля із ПАР становить 110-112 доларів за тонну.

Як відомо, самопроголошена Донецька народна республіка готова експортувати вугілля в будь-якому напрямку, крім України.

Раніше повідомлялося, що у зоні АТО росіяни почали грабувати шахти і автоколонами вивозити вугілля до РФ.

Згідно із контрактом про поставки вугілля з Південно-Африканської Республіки в Україну, ціна однієї тонни вугілля становить 86 доларів.

Детальніше читайте на УНІАН:https://economics.unian.ua/energetics/1009567-ukrajina-u-2014-rotsi-vse-taki-kupit-u-rosiji-31-mln-tonn-vugillya.htm