Європейська комісія вітає рішення Словаччини збільшити обсяг поставок газу в Україну за рахунок використання додаткової пропускної здатності газопроводу "Вояни-Ужгород". Про це йдеться в заяві Єврокомісії, текст якого є у розпорядженні УНІАН.

"З 24 січня Україна зможе наростити обсяг імпорту газу з Європейського Союзу до приблизно 40 млн кубометрів на добу з 31,5 млн кубометрів. Я вітаю такий розвиток, оскільки це важливий крок на шляху безпеки газових поставок. Збільшення поставок газу в Україну демонструє нашу солідарність із сусідньою країною. Енергобезпека в центральній і південно-східній Європі та Україні – це вкрай важливе питання для Єврокомісії", – цитує прес-служба ЄК першого віце-президента Комісії з питань енергетики Мароша Шефчовича.

Нагадаємо, учора оператор газотранспортної системи Словаччини – компанія Eustream почала прийом заявок на використання додаткової пропускної здатності газопроводу "Вояни-Ужгород" в обсязі 8,5 млн куб. м газу на добу. Зараз середньодобові поставки становлять близько 31 млн кубометрів. Згідно з повідомленням, додаткова пропускна здатність поставки газу зі Словаччини з'явилася завдяки технічним заходам, які зі свого боку виконала Україна. Зазначена додаткова пропускна здатність буде доступна з 1 березня.