Як повідомляє прес-служба МЗС, 27 червня міністерство отримало ноту МЗС Росії про намір направити "гуманітарну допомогу" до "Донецької і Луганської областей, а також, можливо, інших регіонів, де перебувають біженці".

28 червня російській стороні направлено ноту-відповідь, в якій зазначається про неможливість прийняття цієї "гуманітарної допомоги" з огляду на невизначеність її кінцевого адресата, – пояснила українська сторона.

Крім того, МЗС України звернуло увагу російської сторони на те, що відповідно до офіційних документів ООН, під "біженцями" розуміються особи, які "в силу обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, громадянства або політичних переконань, знаходяться за межами країни своєї громадянської приналежності і не можуть користуватися захистом уряду цієї країни".

Враховуючи той факт, що Донецька та Луганська області, як і Автономна Республіка Крим, є невід’ємною частиною України, відповідно до вищенаведених міжнародних документів, громадяни України, які перебувають на цій території, не можуть в принципі мати статус біженців, – йдеться в повідомленні.

Українське відомство зауважило, що найважливішим кроком з боку російської сторони, який міг би сприяти врегулюванню ситуації у східних областях України, стала б практична підтримка реалізації мирного плану Президента України Петра Порошенка, а також виконання умов, сформульованих у висновках Європейської Ради щодо України від 27 червня 2014 року.

Йдеться про реалізацію наступних кроків:

укладення угоди про механізм контролю, під наглядом ОБСЄ, щодо припинення вогню та ефективного контролю за кордоном;

повернення під контроль української влади трьох прикордонних пропускних пунктів на українсько-російському кордоні (Ізварине, Червонопартизанськ, Должанський);

звільнення заручників, в тому числі всіх спостерігачів ОБСЄ;

започаткування змістовних переговорів щодо імплементації Плану мирного врегулювання Президента України.

Нагадаємо, вчора МЗС Росії направило МЗС України ноту з приводу надання гуманітарної допомоги жителям східних регіонів України.