У НАТО вкотре наголосили на своїй усебічній підтримці офіційного Києва. Зокрема, Альянс офіційно запустив п'ять трастових фондів допомоги Україні. Залучені кошти планують витратити на модернізацію української армії.

Ми завжди поважали рішення України бути позаблоковою. Зараз я знаю, що новий уряд хоче це змінити. Це ми також поважаємо, і якщо Україна вирішить вступити до НАТО — ми розглянемо її заявку, дотримуючись нашого принципу "відчинених дверей",
— сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Думаю, нам важливо дослухатись до України та її проблем на сході, зокрема, дестабілізації ситуації, недостатнього контролю на кордонах. Як ми, НАТО, можемо відреагувати на це? Важливим є створення трастових фондів і моя країна підтримає їх", — наголосив міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс.

У НАТО повністю підтримують Україну в захисті її територіальної цілісності. Генсек Єнс Столтенберг зазначив, що дії Росії не лише дестабілізують ситуацію в Україні, але й є загрозою для усієї євроатлантичної зони. Попри сумні прогнози та відверту відсутність прогресу в російсько-українському конфлікті з часів мінських домовленостей, у НАТО вважають, що є шанс повернутися до стаціонарного стану.

На жаль, з часів мінських домовленостей зрушень на краще майже не було. З іншого боку, вперше з часів псевдовиборів на сході, які були нелегітимними і які ми не визнали, у нас є шанс повернутися до того стаціонарного стану, який ми мали у вересні, коли вжили заходів для деескалації конфлікту,
— сказав міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Російсько-терористичні війська й надалі грубо порушують мінські домовленості. З початку так званого перемир'я на сході України загинуло більше 400 українських військових.

Ми закликаємо наших партнерів і надалі надавати нам необхідну технічну підтримку. Ми хочемо підкреслити — нелетальну підтримку,
— наголосив голова української делегації в НАТО Ігор Долгов.

У відповідь на російську агресію в Україні НАТО також вирішило сформувати сили швидкого реагування. Це стане найбільшим підсиленням оборони з часів Холодної Війни. Сили сформують із німецьких, голландських та норвезьких загонів.