"Газпром" за останній час неодноразово йшов українським колегам назустріч у питаннях виконання ними умов контракту. Щоб НАК "Нафтогаз України" міг своєчасно і повною мірою забезпечити платежі за поставлений газ, ми пішли на передоплату транзиту: авансували транзит газу територією України. Наразі він вже нами оплачений наперед до січня 2015 року", — цитують Міллера "Вести Экономика".

Читайте також: Росія знову лякає Україну штрафами за недобір газу

У виданні зазначають, що "Газпром" днями надав Україні велику знижку в ціні на газ, аби країна підготувалася до піку споживання в осінньо-зимовий сезон і закачала в підземні сховища потрібний обсяг газу.

П'ять мільярдів кубометрів газу ми продали Україні за ціною 269 доларів за 1 тис. куб. м, що означає знижку на суму понад 0,5 млрд доларів. Нарешті, в частині оплати поточних поставок ми регулярно надавали можливість відстрочити платежі. Так, з поставок в серпні на суму 882 млн доларів було підписано доповнення до контракту, що дозволяє оплатити їх пізніше — до 1 жовтня. Однак жовтень завершується, але рахунки досі не оплачені,
— додав голова "Газпому".

Він наголосив на надзвичайній серйозності цього питання і терміновості його вирішення.

Водночас, Світовий банк запропонував українському уряду впродовж 5 років поступово підвищувати тарифи на централізоване теплопостачання до 322 грн за Гкал (тобто на 40%).

На це народний депутат від фракції УДАР Павло Розенко відповів: без збільшення рівня заробітної плати, підвищувати ціни на газ для населення не можна.