Нагадаємо, в п'ятницю, 1 листопада міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький побував у Москві, де зустрівся з главою міненерго Росії Олександром Новаком. Як пише видання, зустріч не дала результатів.

Як повідомило джерело, знайоме із ситуацією, 4 листопада на нараді у прем'єр-міністра Миколи Азарова планується розглянути можливість збільшення статутного фонду "Нафтогазу" шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

"Протягом усього тижня "Нафтогаз" чекав надходження коштів від низки великих споживачів. Але прийшла лише частина грошей. Одночасно велися переговори з "Газпромом" про реструктуризацію заборгованості. Але російські колеги не пішли на поступки. Тому в понеділок буде ініційовано питання випуску ОВДП", - розповів співрозмовник.

Натомість офіційно в Кабміні, Міненерговугілля і "Нафтогазі" цю тему не коментують.

Читайте також: Платити все одно потрібно, — Медведєв про газовий борг України

На думку колишнього представника президента з енергетичних питань Богдана Соколовського, уряд може мати лише два варіанти виходу з цієї ситуації.

"Необхідно або повертати "Нафтогазу" найбільш платоспроможних промислових споживачів, або підвищувати тарифи на тепло до економічно обґрунтованого рівня, що навряд чи можливо напередодні президентських виборів", - вважає він.

Нагадаємо, як повідомляє Reuters з посиланням на джерела, Євросоюз проводить переговори з Міжнародним валютним фондом щодо надання до кінця року додаткового фінансування Києву.