Втім у Стразбурзі, де проходить зимова сесія Асамблеї, не обійшлося без прикрих інцидентів. Українська опозиція закликала парламентську асамблею позбавити вітчизняну делегацію прав. А все через нардепів Писаренка, Пилипенка та Фельдмана. Усі вони заявлені як представники опозиції, хоча давно не є ними. Увагу Асамблеї на цей факт звернули голови опозиційних фракцій Андрій Кожем’якін та Микола Мартиненко.

Українське питання стало одним з перших випробувань для нового голови ПАРЄ Жана Клода Міньйона.

"Для мене позбавлення повноважень - це остання зброя, коли всі дороги вже пройдені. Саме тому я не підтримав сьогодні цю пропозицію", - каже президент ПАРЄ Жан-Клод Міньйон.

Не так спокійно реагують на заяви опозиції у Партії регіонів. Кажуть: цей інцидент ставить під загрозу не стільки владу скільки авторитет України в ПАРЄ.

"Писаренко та Пилипенко вони тут представляють депутатів, які не входять до жодних фракцій тому все в принципі коректно. Я все ж таки не став би зменшувати загрозу того, що Україна буде позбавлена прав, тому що це вирішує не Президент не Міньйон, а відповідний комітет, він збирається завтра і подивимося, яке буде рішення", - каже народний депутат України, Партія регіонів Олексій Плотніков.

Україна може бути спокійною, бо ПАРЄ позбавляє повноважень цілу делегацію лише у крайніх випадках, кажуть експерти. За останні 10 років не було жодного такого випадку. Для Асамблеї це дуже радикальна міра покарання країни.

"Стосовно України подібні санкції обговорювалися востаннє понад 10 років тому, коли ще при Кучмі були дуже серйозні проблеми, Гонгадзе і таке інше. Тобто, я не думаю, що зараз реалістично було б очікувати, що парламентська асамблея прийме рішення про призупинення повноваження усієї делегації України", - вважає науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Тим часом, заміни відбулися і в моніторинговому комітеті ПАРЄ - від України тепер замість регіонала Сергія Головатого буде регіоналка Юлія Льовочкіна. До слова, в четвер 25 січня саме моніторинговий комітет озвучить велику доповідь щодо України.