Про це він сказав в інтерв’ю “Новой газете”.

“Якщо раніше російські керівники намагалися втягнути Україну в євразійські проекти, то тепер це просто неможливо. Якщо раніше значна частина українського суспільства сприймала слово НАТО як лайку, в поєднанні з термінами “агресивний блок” і “чужий чобіт”, то тепер вони побачили, звідки ці чоботи крокують в реальності”, - сказав Гриценко.

На його думку, Україні доведеться найближчим часом відмовитися від свого позаблокового статусу, оскільки його збереження призведе як мінімум до триразового збільшення військових витрат.

НАТО - це по своїй суті військово-політичний союз, але насправді - це зона безпеки, яка базується на таких цінностях, як право, добре функціонуюча незалежна судова система, демократія, політичний плюралізм, прозорі вибори. Тому тепер люди, навіть у тих регіонах України, які були налаштовані насторожено щодо НАТО, будуть поступово повертатися убік цієї організації”, - вважає політик.

До слова, на думку нардепа, екс-міністра оборони Анатолія Гриценка пік кризи пройде лише тоді, коли президент Росії Володимир Путін позбудеться контролю над ядерною зброєю. Він вважає, що “приблизно через тиждень ми зможемо сказати, чим закінчилися міжнародні зусилля з локалізації та припинення конфлікту”.