"Є політичне партнерство або ринок. Якщо ринок, то дискримінація цін завжди присутня. Якщо Україна хоче вигідних газових відносин з Росією, може треба вступити до Митного союзу", - заявив чиновник.

Якщо Україна хоче вигідних газових відносин з Росією, може треба вступити до Митного союзу

Аркадій Дворкович підкреслив, що "Газпром" - це незалежне підприємство, тому уряд Росії не втручається в його роботу. Проте, додав він, український уряд просить втрутися.

Як він пояснив, Митний союз зможе компенсувати збитки "Газпрому" від зниження цін на газ для України.

Глава Держдепартаменту США в попередній адміністрації Кондоліза Райз зауважила, "Газпром" все ж є державною компанією. У нещодавньому газовому конфліктімід Україною і Росією заяву про припинення поставок робив Президент РФ, а не глава "Газпрому", наголосила Райз.

"Це той випадок, коли ми бачили в самому агресивному вигляді, що ціна визначається ринком або політикою", - підкреслила вона.

У незалежність "Газпрому" не вірить і президент Польщі в 1995-2005 роках Олександр Кваснєвський.

"Нам так само важко повірити в те, що "Газпром" незалежна компанія, як у те, що в Україні незалежні суди - це така ж байка", - вважає він.

До слова, за словами Міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка, Київ направив заявку на закупівлю російського газу на 2013 рік в обсязі 24,5 мільярдів кубічних метрів, тобто на 10% менше.