Львів'янин Олексій Вєренцов отримав 3 доби за те, що проводив акцію під прокуратурою Львівської області, виступаючи проти корупції.

У відповідь Вєренцов подав позов проти України, у якому обґрунтував, що його право на свободу мирних зібрань було обмежено, а рішення суду про 3-денний арешт - необґрунтованим.

Європейський суд виніс вердикт, що право заявника на свободу мирних зібрань таки було порушено. Так само порушили його право на справедливий суд.

Однак найважливіше - це те, що Євросуд таки підтвердив відсутність в Україні чітких законів щодо регулювання мирних зібрань. Іншими словами, вітчизняні суди можуть забороняти чи дозволяти пікети та демонстрації, коли їм захочеться.

Рішення Європейського суду правозахисники планують надіслати в усі судові інстанції Україні, аби судді були поінформовані про цю справу.

Однак, зазначають юристи, навряд чи це рішення вплине на українських суддів, коли вони вирішать заборонити певний мітинг.

Наразі все залежить від позиції в суспільстві: якщо українці вимагатимуть вдосконалення законодавства у сфері регулювання мирних зібрань, справу можна зрушити з місця.