Забезпечення енергобезпеки є ключовою складовою політики національної безпеки будь-якої держави, зазначив Янукович. "Ми зіштовхнулися з викликом, з яким навряд чи зараз зіштовхується будь-яка інша європейська країна", - сказав Президент, вкотре нагадавши, що за вкрай невигідним контрактом Україна сплачує непомірно високу й економічно необґрунтовану ціну за російський газ.

Він наголосив також, що договір має бути укладений на 10 років - хоча раніше аналогічні домовленості переглядалися щорічно.

"Приклад України як ніщо інше свідчить про необхідність консолідації наших спільних зусиль щодо вироблення чітких, прозорих і справедливих правил гри в енергетичній сфері з метою досягнення балансу інтересів: України - як основного транзитера, Росії - як постачальника та інтересів ЄС - як споживача",- наголосив глава держави.

Нагадаємо, раніше сьогодні Президент повідомив, що німецькі банки висловили зацікавленість щодо участі у проектах, пов'язаних зі створенням газотранспортного консорціуму на базі української ГТС.