Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Так, 1-2 серпня місії ОБСЄ подзвонили офіцери 72-ї механізованої піхотної бригади, які стверджували, що близько 600 українських військовослужбовців опинилися в оточенні бойовиків без боєприпасів, палива і продовольства.

"За словами офіцерів, переговори з терористами про те, щоб відкрити коридор для відступу, були безуспішними. Офіцери попросили спостерігачів ОБСЄ допомогти переходу на територію РФ через КПП і звернулися до свого керівництва в Міністерстві оборони України, щоб ті погодилися на цей варіант. Спостерігачі ОБСЄ передали прохання українських військовослужбовців про безпечний перетин кордону через КПП органам влади РФ і отримали згоду", – йдеться у звіті місії.

Загалом, за даними ОБСЄ, кордон із Росією перетнули 437 військовослужбовців (у тому числі 147 прикордонників), вони були розміщені в транзитному приміщенні. Пораненим військовослужбовцям надали першу допомогу і відправили на машині швидкої допомоги в лікарню.

"4 серпня о 6:00, в той час як українські військовослужбовці все ще перетинали кордон на територію Росії, спостерігачі ОБСЄ чули вибухи і стрілянину зі зброї різних калібрів і бачили густий чорний дим із місця, де раніше розташовувалася позиція 72-ї бригади на території України. З 6:00 і протягом усього дня 4 серпня (до 15:00, коли команда спостерігачів ОБСЄ покинула КПП після безперервного перебування на місці впродовж 35 годин) час від часу було чутно і видно інтенсивну стрілянину і вибухи снарядів, у тому числі снарядів, що падали на територію РФ", – говориться в повідомленні.

За інформацією місії, 4 серпня о 15:00 спостерігачі ОБСЄ зустрілися з командувачем КПП "Гуково" і регіональним прикордонним командиром. Спостерігачі довідалися про транспортування військовослужбовців із Росії в Україну і дізналися, що 192 вже були в дорозі в Україну на автобусі, а решта виїдenm наступним автобусом.

"Місія спостерігачів ОБСЄ також поцікавилась, чи були запити про надання притулку. Ніяких запитів про це не було зафіксовано. Зв’язок по мобільному телефону з командиром 72-ї бригади і прикордонним командиром для підтвердження цієї інформації був неможливий", – додали у місії.

Між тим, ФСБ заявляла, що українські військовослужбовці перейшли кордон із Росією і просили притулок. Україна це спростувала. У прес-центрі АТО повідомили, що вони були змушені відійти на російську територію через інтенсивні обстріли важкої артилерії, мінометів, танків та БМ 21 «Град» з боку бойовиків і з російської території.

Нагадаємо, що напередодні частина військовослужбовців сил АТО після тривалого обстрілу з танків, важких гармат, установок “Град”, та після закінчення боєприпасів були змушені відійти на російську територію. Перед відходом наші військові підірвали залишки бойової техніки та знищили свою зброю.

Сьогодні вранці терористи обстріляли колону беззбройних українських військовослужбовців 72-ої бригади, які повертались з території Російської Федерації.