Обсяги ввезення якого на територію країни ростуть дуже швидкими темпами.

Шанси на успіх розслідування фахівці називають великим, оскільки у вітчизняного легпрому вже є досвід розслідувань і введення додаткових мит по деяких категоріях товарів.

Важливо чітко дотримуватися процедури, щоб не порушити вимоги СОТ, а також враховувати прорахунки, допущені у минулому, говорять експерти.

За словами президента Ліги виробників взуття, шкіргалантереї, хутряних виробів "Укршкірвзуттєпрому" Олександра Бородині, асоціація почала збирати доказові матеріали для ініціації антидемпінгового розслідування відносно взуття, що імпортується в Україну з Китаю.

"Триває відвертий демпінг китайського взуття на український ринок. Митна вартість імпорту китайського взуття в середньому становить 3-3,5 долара за пару. Це - смішна ціна, цього бути не може, оскільки в магазинах абсолютно інші ціни", - стверджує Олександр Бородиня.

Між тим, за його оцінками, доля імпортного взуття на українському ринку як і раніше залишається на високому рівні - 70-80%.

Наприклад, митна вартість чоловічого костюма виросла з 2,9 долара /од. у 2009 році до 3,27 долара /од. у 2010 році, жіночого костюма - з 3,17 долара/од. до 3,2 долара/од., шкарпетки - з 0,12 долара/пару - до 0,16 долара/пару відповідно.

В цілому динаміка імпорту в Україну товарів легкої промисловості, у тому числі взуття, показує помітний ріст.

Якщо в 2007 році імпорт товарів цієї категорії перевищував експорт в 1,18 разу, то в 2010 році імпорт перевищив експорт в 2,4 разу, а за перше півріччя 2011 року - в 2,5 разу.