Плачков прокоментував ситуацію у вугільній промисловості й запевнив, що анонсованих віяльних відключень електроенергії не передбачається, тому що енергетичний комплекс використовує здебільшого газ.

Енергетики говорять, що в умовах гострого дефіциту газу, мазуту, вугілля ми маємо максимально економно використовувати енергоресурси. Ми споживаємо у 3,9 разів більше енергоресурсів, ніж середній європейський показник. Зараз в нас запаси вугілля складають 1,4 млн тон, а нам на опалювальний сезон потрібно ще близько 12 млн тон, — розповів енергетик.

Він додав, що підписані контракти на закупівлю вугілля на наших шахтах дадуть можливість стабілізувати ситуацію. Але це не означає, що країна не має вживати певних заходів для економії енергоресурсів.

Сьогодні мова йде про обмеження споживання перш за все промисловими підприємствами, про переросподіл споживання з вечірніх годин на нічні. Ми маємо з 7-ї вечора до 10-ї в містах і селах максимально перерозподілити споживання елетроенергії, — каже Плачков.

Ще одним шляхом вирішити проблему голова наглядової ради "Київенерго" назвав підвищення тарифів для населення.

Немає на сьогодні іншого виходу, як підняти тарифи для населення. Якщо ми не піднімемо тарифи, то ми не збалансуємо енергетичний комплекс і справді прийдемо до віяльних відключень. Це відбуватиметься автоматично, сама система буде вимикатися, щоб не розвалити енергосистему. Треба зробити тарифи прозорими і економічно обгрунтованими, — впевнений експерт.

Плачков запропонував українцям рідше відвідувати магазини, натомість віддавати більше грошей на оплату комунальних тарифів. Він впевнений, що українці занадто часто відвідують торгівельні центри.