Як свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, найбільш близьким цей варіант виявився Заходу країни (51,4%), найменш близьким — Сходу (19,1%), зокрема, Донбасу (8,2%).

Другим за популярністю варіантом серед опитаних в цілому (24,5%) стало бачення добровольчих батальйонів як основи для майбутньої професійної армії і реформованого МВС. В цьому питанні думки Заходу і Сходу розійшлися не так сильно (31,1% і 27,5% відповідно). При цьому на Донеччині таке бачення ролі українських добровольців розділяють усього 6,2% респондентів, на Луганщині — 12,8%.

Насторожено, якщо не критично, сприймають добровольчі батальйони не тільки на Сході, але й на Півдні. 28,4% з опитаних у східних областях заявили про те, що їхні бійці є патріотами України, до яких, разом з тим, приєдналися велика кількість кримінальних елементів, чия поведінка дискредитує українську владу в очах місцевого населення. Значна частка респондентів, які поділяють цю точку зору, є в Херсонській області (46%). Для порівняння, в цілому по Україні такий варіант обрали 14,5% респондентів.

16% українців вважають, що добровольчі батальйони це приватні армії олігархів. У цьому питанні думки мешканців різних регіонів разюче відрізняються: якщо в Центрі такої думки дотримуються 3,4% опитаних, то на Сході — 24,7%, зокрема в Донбасі — 37,3%. При цьому розподіл позицій жителів Донбасу виявився дуже неоднорідним: у Донецькій області добровольців як поплічників олігархів сприймають 50,4% респондентів, а от у Луганській — всього 12,9%.

10,4% опитаних бачать добровольчі батальйони потенційними організаторами перевороту в Україні. В Закарпатській області таке бачення підтримує кожен п'ятий (21,9%), хоча в загальному відсоток для західного регіону країни приблизно дорівнює середньому (10,7%).