Про це сьогодні на брифінгу сказав речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

За умови початку такого ж руху з боку терористів українські військові також розпочнуть практичне виведення озброєнь, які мають калібр більше 100 мм. Наразі підготовлені вже райони для відведення. З боку терористів ми не бачимо цієї роботи,
- зазначив він.

“Спочатку треба, за умовою Меморандуму, припинити вогонь. Українські військові залишаються на своїх позиціях і відкривають вогонь тільки у відповідь, якщо їх атакують. Вони не рухаються вперед, вони чекають. Якщо іде обстріл, вони відповідають. Якщо терористи починають своє озброєння відводити – те ж саме роблять українці. Але українці зробили вже один крок для того, щоб відвести ці озброєння, вони підготували “площадки” для цього. Терористи цього не зробили”, - пояснив Лисенко.

Як відомо, 19 вересня Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі в Мінську узгодила Меморандум, згідно з яким обидві сторони повинні відвести засоби ураження калібром понад 100 мм від лінії зіткнення на відстань не менше 15 км. Документ підписали і представники терористичних організацій Олександр Захарченко ("ДНР") та Ігор Плотницький ("ЛНР").

22 вересня в РНБО повідомили, що українські військові готують майданчики для відводу важкої техніки та очікують аналогічних дій від бойовиків.

За словами Андрія Лисенка, керівництво так званих "ДНР" і "ЛНР" почало виконувати умови "мирного плану", але ще 100% до цього не приступило.

Сьогодні один з лідерів терористичної організації “ЛНР” Ігор Плотницький заявив, що бойовики не мають наміру відступати з позицій, займаних ними на момент укладення перемир'я з українськими силовиками.