На сьогодні ставка за депозитами фізосіб в доларах становить 6-7% річних, тоді як дохідність за ОВДП понад 9%. Зауважимо, вказані державні боргові папери для населення випускатимуть номіналом 1000 дол., крім того, розглядається можливість запровадження облігацій меншим номіналом - 500 дол. Випускатимуться вони лише у бездокументарній формі.

"Це дозволить нам підняти той пласт, так званих, матрацних збережень, які люди бояться нести в банківську систему. Можна запропонувати альтернативу, це держава. Тобто, якщо в банківській системі гарантія 150 тис., то тут у нас повний об’єм державної гарантії", - каже директор Департаменту управління валютним резервом НБУ Олександр Дубихвіст.

Фінустанови, які у рамках державної програми продаватимуть боргові папери населенню, матимуть змогу встановлювати комісію за відкриття і обслуговування рахунку фізичних осіб на рівні 9 центів за кожну облігацію. Банкіри відзначають, що ідея цікава. Проте, виведення на роздрібний ринок цінних паперів вимагає переобладнання операційних зал фінустанов та реорганізації роботи їх персоналу.

"Для клієнта - це витрати в зв'язку з відкриттям рахунку цінних паперів. Кожне відділення, кожен банк напевно змушений буде зареєструвати в Держкомісії з цінних паперів як торговець цінними паперами. Я зобов'язаний навчити хоча б одного співробітника відділення в держкомісії з цінних паперів, або він повинен отримати сертифікат", - каже голова правління АТ Банк "Фінанси та Кредит" Володимир Хливнюк.

Нагадаємо, згідно з даними Держказначейства, з початку року обсяг розміщення держоблігацій склав 3,76 млрд. грн., тоді як за планом протягом січня-лютого держава мала розмістити паперів 4,27 млрд. грн.