До цього він підпорядковувався Мінрегіонбуду. В Уряді мотивували рішення тим, що саме Мінкульт забезпечить збереження культурної спадщини.

”Якщо є певна управлінська функція - цією функцією має займатись один центральний орган виконавчої влади. Не може бути два відомства, які б займались охороною культурної спадщини”, - каже заступник голови держслужби з питань національної культурної спадщини Віктор Вечерський.

Громадськість ж побоюється, що разом з передачею Софії Київської іншому відомству - культурний об`єкт перейде у розпорядження Московського патріархату. Слід зазначити, що Лавра підпорядковується Мінкульту вже 11 років.

”Все це буде перебувати в одних руках, тому що вони зареєстровані в ЮНЕСКО, і Софія Київська, і Києво-Печерська Лавра, вони ідуть під єдиним номером як один об’єкт. Я думаю, що вони вже готуються до Великодня, до Пасхи, щоб міг Володимир, а можливо і Кирило, проведуть молебень, і проводити його буде єдина конфесія - Московський Патріархат”, - каже голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Володимир Яворівський.

Втім, представники Української православної Церкви Московського патріархату запевняють - претендувати на святиню вони не збираються.

”Українська православна церква не є ініціатором передачі Софії Київської від одного міністерства до іншого. Більш того, для нас це питання не є принциповим. Для нас принциповим заливається те, про що ми просимо 20 років - хоча б раз на рік з виконанням всіх вимог музею, служити в Софії Київській”, - каже прес-секретар УПЦ МП Протоієрей Георгій (Коваленко).

Здійснювати богослужіння у храмі Софії Київської можна не частіше одного разу на рік, - нагадують експерти. Скупчення великої кількості людей негативно впливає на споруду. Тому Софію слід зберігати саме як музей. Зараз же, у заповіднику проводитимуть аудит і лише після цього комплекс передадуть на баланс Мінкультури.

”У всіх викликає занепокоєння, що під час передачі зазвичай щось зникає, пропадає, забувається. Сьогодні вже заявила директор НЦ "Софія Київська", те, що вона подасть у відставку”, - каже голова Всеукраїнської асоціації музеїв Сергій Кролевець.

Керівництво заповідника ситуацію не коментує. Нагадаємо, багато галасу викликало і будівництво навколо святині. Та в уряді пообіцяли, заборону на забудову навколо Софії Київської збережуть.