Адже, якщо Тимошенко винна, через підписання контрактів, то і контракти - незаконні. Відтак, їх можна переглянути. Щоправда, у Кремлі не погоджуються.

“Рішення у справі Тимошенко - це внутрішня справа України. Питання обговорювалося в суді. Як ми розуміємо, питання процедури прийняття рішень, питання інструктивних документів і так далі. Діючі контракти між “Газпромом” і НАК “Нафтогазом Україна” ніякого відношення до внутрішньо-процедурних питань немає. Це міжнародний договір, який регламентується і регулюються міжнародним правом”, - сказав радник посольства РФ в Україні Олексій Урін.

Натомість, про нижчу ціну на російський газ вже у найближчій перспективі говорять у Києві. Український Прем’єр-міністр не втрачає віри - нові, лояльні тарифи від Москви - не за горами.

“Я переконаний, що найближчими тижнями ми знайдемо компроміс з Росією щодо ціни на газ, та отримаємо справедливу і прийнятну ціну”, - заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Не поділяє оптимізму колеги російський прем’єр. Володимир Путин переконаний, підстав для перегляду угод немає, бо вони практично ідеальні. А російське МЗС у своїй заяві навіть і приблизно не натякає про омріяне Україною здешевлення “блакитного палива”. Ба, більше. У справі Тимошенко дипломати побачили антиросійський підтекст.

“Печерський суд проігнорував переконливі свідчення того, що згадані “газові домовленості” були оформлені в суворій відповідності до законодавства Росії та України, і згідно з нормами міжнародного права. У зв'язку з цим, не можемо не відзначити і очевидний антиросійський підтекст у всій цій історії. По суті справи Тимошенко судили за діючі та ніким не скасовані юридично зобов'язуючі угоди між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз Україна"”, - заявили у російському МЗС.

Тим часом, учасники "газових" перемовин підкреслюють - хоча Тимошенко і сидить, чинні контракти обидві сторони будуть виконувати.

““Газова угода” за “сімома замками”. Представники "Нафтогазу" та керівник Міненерговугілля Юрій Бойко у Москві чи не щотижня. Але розповідати про перебіг переговорів не поспішають. Зазвичай, про ці візити українці дізнаються завдяки лаконічним повідомленням прес-служби "Газпрому". З українського боку, також можна інколи почути, що переговори конструктивні і навіть позитивні. Але, якщо це все, що переговорники можуть сказати, зрозуміло одне - вони безрезультатні”, - каже журналіст Вікторія Носач.

“У нас, з нашими колегами з “Газпрому”, йде конструктивний діалог - в дусі реалізації конструктивних домовленостей, досягнутих керівництвом країн. Діалог йде конструктивно. Ми потім про це детально розкажемо - але діалог у нас йде конструктивно”, - запевнив міністр енергетичних ресурсів та вугільної промисловості Юрій Бойко.

Переговори товчуться на місці, бо Росія не відступиться від своїх інтересів, - стверджують експерти. Єдиною умовою здешевлення “блакитного палива” для України може стати газотранспортна система.

“Ми не бачимо поки що конкретних результатів, але ж є підстави говорити про те, що сторони домовляться - якщо Україна піде на створення спільного підприємства з управлінням ГТС України. Тому що російська сторона говорила про єдиний варіант, майже єдиний варіант такого компромісу - це створення СП. Я не бачу реальних варіантів домовитися, якщо Україна не піде на поступки і не буде створене певне СП - саме тоді Росія може піти на зменшення ціни російського газу для України”, - сказав директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Ще один шлях довести, що умови чинних угод неринкові у європейському суді цілком реально, - переконані деякі фахівці. Натомість суд над Тимошенко вони кваліфікують як цілком промосковський хід.

“Делегація НАК “Нафтогазу” і Мінпаливенерго їздить до Москви вже понад півтора роки, а “віз” і нині там. Оскільки основні рішення приймаються на вищому політичному рівні. Пішовши на цей суд, фактично влада дуже добре підіграла тому ж “Газпрому”. І значно послабила свої позиції на перемовинах, оскільки Європа вже не поспішає підтримувати Україну”, - сказав експерт енергетичних програм центру ім. Разумкова Володимир Омельченко.

Поки в Україні шукають економічні дивіденди від арешту Тимошенко, ціна російського газу продовжує зростати і в 4 кварталі вже перевищує 400 доларів за кубометр. Платити все-одно доведеться. Йдеться лише про вибір ціни. Якою вона має бути - економічною чи політичною?