Чергові кредити для України

Умовам та наслідкам кредитів від МВФ для України приділили увагу багато закордонних ЗМІ.

Рейтерс зосередився на тому, що Європа зробила особливий акцент на умовах для надання чергового кредиту від МВФ.

Європейський союз, пропонуючи додаткові 1,8 млрд євро (2,1 млрд доларів), щоб допомогти врятувати Україну від банкрутства, заявив, що Київ запевнив Німеччину в достовірності планів модернізації.Також, за словами джерела, Меркель запевнила після зустрічі з Яценюком, що вона почула переконливі аргументи на користь реформ в Україні. Але крім політичної підтримки Європи для України, інвестори бачать зростаючий ризик дефолту в економіці країни, який обгрунтований війною з проросійськими сепаратистами на сході країни. Однак, незважаючи на політичну підтримку, ЄС та Міжнародний валютний фонд заявили, що додаткова фінансова допомога буде залежати від здатності Києва здійснити обіцяні реформи.

Financial Timеs зробив фінансову аналітику в зв'язку з оголошенням чергового траншу допомоги від МВФ.

У заяві міністерства фінансів США зазначено наступне: додатковий 1 млрд доларів кредитних гарантій надаватиметься виключно "якщо Україна продовжить демонструвати конкретний прогрес у втіленні реформ і виконає всі необхідні умови".

У той же час видання наполягає, що ця сума вкрай незначна в порівнянні з додатковими 15 млрд доларів, які необхідні, за словами МВФ, щоб заткнути дірку в бюджеті України, яка суттєво зросла після того, як економіка впала через конфлікт на сході, де розташовувалася велика частина виробничої бази країни.

Британське Daily Telegraph у зв'язку з економічною ситуацією в Україні вважало за краще процитувати інвестора-мільярдера Джорджа Сороса, який закликав ЄС надати Україні 50 млрд доларів економічної допомоги і попередив, що санкції проти Росії можуть не приборкати Володимира Путіна.

"Санкції шкодять не тільки країні, по відношенню до якої вони вводяться, але й тим країнам, які їх вводять. Європа повинна прокинутися і усвідомити, що знаходиться під атакою Росії. Надання допомоги Україні також слід розглядати як витрати на оборону, прийняті в країнах ЄС ".

Янукович в розшуку Інтерполу

Практично всі видання світу давали інформацію про те, що Віктора Януковича і деяких осіб з його оточення оголосив в розшук Інтерпол. Різниця лише в тому, як саме цю новину подавали.

Dagens Nyheter:
Інтерпол включив президента Януковича у міжнародний список розшукуваних осіб, у тому числі у світлі українських заяв про розкрадання. Українська влада каже, що рішення Інтерполу видати міжнародний ордер на арешт дозволяє всім органам поліції передати Януковича Україні, якщо він буде заарештований.

Daily Telegraph:
Інтерпол видав ордер на арешт Януковича, екс-президента України, який був скинутий в результаті революції в лютому минулого року. Янукович перебуває в розшуку за звинуваченням у розтраті і фінансових махінаціях, відповідно до повідомлення, розміщенного на веб-сайті організації в понеділок.

The NewYorkTimеs:
Інтерпол видав всьому світу директиву на арешт Віктора Федоровича Януковича, колишнього президента України, і інших колишніх високопосадовців, включаючи Миколи Азарова, який був прем'єр-міністром, за звинуваченням у розтраті і привласненні державних коштів. Янукович втік з Києва в лютому минулого року після більш ніж двох місяців вуличних протестів, які вилилися в насильство, що призвело до більш ніж 100 смертей. Він переховується в Росії, — нагадує видання.

Бойові дії на сході країни

Війна на Сході України не перестає привертати увагу всього світу. Акценти робляться на різних подіях, але загалом описують ситуацію наступним чином.

Theguardian:

Україна планує призвати близько 200 тисяч молодих людей на військову службу в 2015 році, багато з яких замінять тих, хто зараз служить в Донецькій і Луганській області.

Також вони уточнюють, що боротьба розпочалась між різними групами повстанців, командира однієї з яких, відомого як Бетмен, убили в засідці сили, які належать до "Луганської Народної Республіки", квазі-держави, де він нібито служив. Однак публічно повстанці, як і раніше, наполягають, що не може бути ніяких переговорів щодо повернення в орбіту Києва.

Польська газета Wyborcza пише про вишку донецького аеропорту, яка в минулому році стала одним із символів боротьби українців.

В результаті сильного вогню завалилася диспетчерська вишка в аеропорту Донецька. Важкі бої в аеропорту між урядовими силами і повстанцями тривають вже з травня. Аеропорт є форпостом української армії.

Трагедія під Волновахою

Світ не зміг оминути трагедію, яка сталася під Волновахою 13 січня. 13 загиблих і декілька десятків поранених.

Washington post:
В результаті нападу на пасажирський автобус на сході України загинули 12 людей. Швидше за все, це завдало остаточний удар по сподіваннях на недовге і хитке припинення вогню. Провідний представник сепаратистів Денис Пушілін заперечував відповідальність за напад. Протиборчі сторони в даний час обмінюються звинуваченнями щодо того, хто несе відповідальність за зрив перемир'я, що призвело до загибелі у вівторок.

Дойче Велле:
Глава моніторингової місії ОБСЄ в Україні закликав усі сторони конфлікту проявити "максимальну стриманість". У ЄС і США засудили обстріл сепаратистами автобуса з цивільними особами неподалік від Волновахи.
В ЄС наполегливо закликають до припинення вогню в зоні конфлікту на українському Донбасі через Волноваську трагедію.

Наші думки спрямовані до сімей загиблих. Це підкреслює необхідність суворого дотримання протоколу про припинення вогню від 5 вересня та реалізації меморандуму від 19 вересня — йдеться в заяві офіційного представника Європейської зовнішньополітичної служби, поширеної ввечері у вівторок в Брюсселі.

Le figaro:
Одинадцять осіб було вбито у вівторок в результаті обстрілу української армії снарядом, який потрапив в автобус в самопроголошеній республіці на сході України. Трагедія сталася неподалік від контрольно-пропускного пункту української армії на стратегічній дорозі, що сполучає сепаратистський Донецьк і Маріуполь, який є останнім великим містом на сході під контролем української влади.

Якою буде Україна в очах світу, читайте у нашому наступному огляді.