До 1-го березня влада Росії вимагає виконати перереєстрацію, проте з двох тисяч таких організацій лише 80 виконали цю вимогу, повідомляє Інститут релігійної свободи.

За законом РФ, якщо дана умова не буде виконана, то такі релігійні організації будуть ліквідовані.

Юридичні особи, які не привели свої установчі документи у відповідність до законодавства Російської Федерації, які не звернулися із заявою про внесення відомостей про них до єдиного державного реєстру юридичних осіб та не набули статус філії (представництва) іноземної юридичної особи у строк, встановлений цією статтею..., після закінчення цього терміну не мають права здійснювати діяльність на території Російської Федерації... і підлягають ліквідації, – зазначено у статті 19 Федерального закону РФ № 52-ФЗ від 30. 11. 1994 року.

Окупаційна влада півострову зазначає, що процес перереєстрації йде дуже складно, про це заявив у Сімферополі начальник відділу у справах релігій і національно-культурних товариств Міністерства культури Криму Олександр Селевко.

Процес перереєстрації мав завершитися 31-го грудня 2014 року, ле його продовжили до 1-го березня 2015 року. Проте продовження термінів результату ніякого не дало. За даними заступника повноважного представника президента Росії в Криму Володимира Бобровського, в регіоні перереєструвалося 9 громад. Ще 73 перебувають у стадії реєстрації. Свої статути у Москві зареєстрували тільки 2 релігійні організації.

Додамо, що на думку експертів ІРС, позбавлення статусу юридичної особи в першу чергу поставить під загрозу майнові права українських релігійних громад, які не зможуть розпоряджатися своїми храмами, молитовними будинками, мечетями та іншими спорудами. Така вимога про перереєстрацію направлена на спонукання прийняття українськими священиками і віруючими громадянства Росії, входження під юрисдикцію російських релігійних центрів та повне підпорядкування законодавству РФ.