Серед експонатів - зразки хліба, який, за відсутністю зерна, випікали з листя дерев, кори, каштанів чи жолудів. Покажуть також побутові речі тих часів - одяг, ікони, і унікальні ручні жорна, знайдені нещодавно неподалік Переяслава.

“Жорна просто виносилися з хат, розбивалися з тим, що навіть якщо ці селяни мали ніби-то десь приховане зерно - вони не мали можливості це зерно перемолоти на муку”, - каже заступник директора Національного Меморіалу жертв Голодомору Леся Онишко.

Серед гостей - сучасні мешканці села. Кажуть, дізнавалися про страшні сторінки історії не з книжок, а з розповідей близьких. У часи Голодомору кількість мешканців там скоротилась майже вполовину.

“Цю історію розказав мій дідусь, рідний дідусь. Мою прабабусю залишили в самій хаті, а він лежав біля забору, він вже був непритомний. Повз нього проходила наша сусідка, вона несла борщ. Ну, борщ це м’яко кажучи, вода і гнилий буряк, але вона його пожаліла і погодувала тим борщем. Він віджив, а коли повернулися батьки через 3 дні, ця дівчинка, Оленка, вже померла”, - каже мешканка села Масівці Олена Григорова.

Наразі виставка відкрита для відвідувачів. 26 листопада біля стін Меморіалу - жертв Голодомору-Геноциду 1932-33 років вшанують загальнонаціональною хвилиною мовчання та акцією "Запали свічку".